HULP VINDEN
Seksueel geweld slaat diepe wonden, die lang pijn blijven doen. Daarmee omgaan kan veel van je vragen, maar je moet het niet allemaal alleen doen. Jammer genoeg hebben niet alle hulpverleners kennis en ervaring rond werken met mannelijke slachtoffers. Kies iemand waarbij je je gerespecteerd en begrepen voelt.
-
1712 is een hulplijn van de Vlaamse overheid voor iedereen die vragen heeft over geweld, misbruik en kindermishandeling. Hulpverleners van de Centra voor Algemeen Welzijnswerk en de Vertrouwenscentra Kindermishandeling geven informatie en advies of verwijzen door naar verdere hulp. Je kan bellen, mailen of chatten, gesprekken zijn gratis en anoniem.
-
Lotgenoten seksueel geweld (LSG) is een platform voor online contact tussen lotgenoten, slachtoffers van seksueel misbruik en seksueel geweld, zowel voor mannen als vrouwen. Op de website vind je informatie over seksueel geweld, verhalen van slachtoffers en overzichten van activiteiten van andere organisaties. Verder is er ook een forum en een chatfunctie. LSG is ook terug te vinden op Facebook.
-
nupraatikerover.be is een chatbox voor jongeren die slachtoffer zijn van verwaarlozing, mishandeling of seksueel geweld. Het is anoniem, gratis en wordt bemand door medewerkers van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling.
-
Slachtofferhulp staat slachtoffers van misdrijven en andere ingrijpende gebeurtenissen bij met advies en hulp. Ze maken deel uit van een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW). De hulp is gratis. Gesprekken kunnen bij hen of indien nodig komen ze aan huis.
-
Seksueelgeweld.be is een website van de federale overheid met informatie over seksueel geweld. Hun chatfunctie is anoniem en gratis.
-
Een aantal organisaties in Vlaanderen organiseren groepen voor lotgenoten. Punt organiseert gemengde groepen (m/v/x) in de regio Antwerpen. Anaktisi organiseert groepen in Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. Echo Lotgenotenwerking organiseert contacten voor mensen die slachtoffer werden van kindermishandeling.
-
Zorgcentra na seksueel geweld zijn gespecialiseerde ziekenhuisdiensten (voorlopig enkel in UZ Gent, UZ Antwerpen en UMC Sint Pieter Brussel) die medische en psychologische zorg bieden aan slachtoffers, en hen bijstaan bij het verzamelen van sporen of het indienen van een klacht. Je kan hen bellen of mailen. Wie slachtoffer wordt in een regio waar nog geen Zorgcentrum is, kan voor acute hulp ook steeds terecht op de spoedafdeling van het dichtstbijzijnde ziekenhuis en bij de politie om aangifte te doen.
-
Seksueelmisbruik.info is een Nederlandse site met heel wat informatie specifiek over en voor jongens en mannen die slachtoffer zijn van misbruik, wat het trauma met je doet en wat jij kan doen met het trauma. De initiatiefnemer, Peter John Schouten schreef er ook een boek over: 'Traumaseksualiteit'