top of page
Verhalen

Verhalen van mannelijke slachtoffers komen zelden aan bod in media, beleid of hulpverlening. Dat gebrek aan herkenningspunten maakt dat je er als man lang over kan doen om te beseffen dat wat je overkwam seksueel geweld is. Zelfs wanneer de feiten heel ernstig zijn. Lezen over wat andere jongens en mannen hebben meegemaakt, kan een eerste stap zijn naar herkenning en herstel.

In deze verhalen hebben we de namen, de leeftijden en een aantal details veranderd, zodat de personen waarover het gaat anoniem en onherkenbaar blijven. Eventuele gelijkenis met bestaande personen berust dan ook op toeval.

Iwan (42) was als kind het speeltje van zijn oma

Ik was een nakomertje. Eigenlijk was ik er te veel aan. Mijn ouders hadden voor mij geen tijd en geen aandacht. Ze hadden een drukke eigen zaak. Mijn moeder heeft wel eens verteld dat ze tijdens het borstvoeden regelmatig moest stoppen, omdat er een klant in de winkel kwam. Daarna wilde ze verder voeden, maar dat wilde ik niet altijd. Gelukkig woonde de moeder van mijn moeder bij ons in. Zij had wel alle tijd en aandacht. Ze zorgde voor mij en was altijd met mij bezig.

Jeroen (34) als kleuter misbruikt door tieners

Toen ik in de kleuterklas zat, moest ik elke dag in de nabewaking blijven. Er was een vrouw die op ons paste, maar ze was niet alleen. Er waren ook vaak twee tieners bij, een jongen en een meisje. In mijn herinnering zijn ze zo’n 15 jaar. Ik denk dat ze familie waren van de juf, misschien haar kinderen, misschien neven of nichten. Als zij er waren dan gingen ze altijd met een groepje kleuters naar een speeltuin. Die lag op het domein van de school, maar wel in een uithoek.

Pim (29) verleid door zijn therapeute

Ik ben 29 jaar en leer mezelf nu pas seksueel kennen en vertrouwen. Levenslang ben ik verstikt geweest in de macht van vrouwen. Vadersteun heb ik gemist. Ik wil graag mijn verhaal vertellen aan andere jongens en mannen. 

Gust (53) als kleuter verkracht door een non

Ik ben nu 53 jaar en mijn hele leven worstel ik al met mijn seksuele gevoelens. Ik voel me een slecht en zondig mens. Ik heb de neiging mezelf en vooral mijn billen, buik en geslacht pijn te doen, alsof mijn hele onderlichaam alleen maar pijn verdient. Ik weet me ook geen raad met mijn eigen mannenlichaam, ik heb hierover ook jarenlang in verwarring geweest.  Nu ik hulp heb gezocht begin ik mezelf en mijn drijfveren te begrijpen. Maar het is moeilijk om zacht te worden voor mezelf en vooral voor mijn penis.

Dany (36) stelt vrouwen teleur

‘Kan je me helpen om een betere man te zijn’, zijn de eerste woorden van Dany. Hij heeft brede schouders, een stijve rug en een smal bekken. Hij ademt oppervlakkig en kijkt somber. 

‘Ik heb altijd mijn best gedaan om mama gelukkig te maken. Door mijn schuld is mama met papa moeten trouwen. Ik stel mama teleur omdat ik een jongetje ben, want mama kijkt neer op mannen. Ze kan er geen goed woord over zeggen. Ik stel ook mijn vrouw diep teleur. Ik wil haar gelukkig maken en het lukt me niet.’

Theo (32) werd als kleuter misbruikt door zijn puberzus

Theo komt bij mij (Maarten) op gesprek. Hij slaagt er niet in om langdurig een relatie met een vrouw aan te gaan. Seksueel gaat het niet. Hij raakt na een aantal keer vrijen alle gevoel in zijn penis kwijt.  Hij verslapt dan ook, of verliest zomaar zijn zaad. Hij voelt zichzelf een slappeling en een mislukte man. Hij vertelt dat hij zich schaamt, want hij heeft zijn zus seksueel misbruikt. Ik luister met open mond naar zijn verhaal.  

Wannes (21) werd aangerand door een medestudente

Ik ben 45. Wat ik vertel gebeurde zo’n twintig jaar geleden. Ik studeerde aan de hogeschool, een opleiding in de zorg, bijna al mijn medestudenten waren vrouwen. Voor mij geen probleem, ik ben opgegroeid in een gezin met een moeder en twee oudere zussen. Ik was het gewend om heel de tijd tussen vrouwen en meisjes te zitten. Ik zat net als de meesten op kot, er werd behoorlijk wat gedronken en enorm veel gepraat tot een gat in de nacht. Typisch studenten.

Peter (46) werd misbruikt door zijn favoriete tante

Ik ben niet in staat om seks te hebben met mijn vrouw, zonder dat ik mezelf als man verlies. Ik vind het leuk om te zoenen, te strelen en elkaar overal te likken. Maar tijdens de daad zelf voel ik me geremd en bang. Als mijn vrouw opgewonden en nat is, wordt mijn penis gewoon slap.  Ik voel me daarbij meer een speeltje van mijn vrouw, dan dat ik zelf mijn seksuele kracht voel. Ik heb daar hulp voor gezocht want mijn vrouw werd ontevreden. Zij wilde een echte man. Ik wist niet wat ze bedoelde.

Rik (45) werd jarenlang verkracht door zijn vrouw

Ik ben 45 jaar en mijn leven is een puinhoop. Dat is niet altijd zo geweest. Vijftien jaar geleden was ik de meest gelukkige man op aarde. Toen ik 33 jaar was kreeg ik een relatie met een fantastische vrouw. Zij was bekend en succesvol. Ik deed een opdracht voor haar en we werden stapelverliefd. Zij was voor mij echt het groot lot uit de loterij. Ze wilde elke dag seks en genoot daar zeer intens van. Alles wat ik voorstelde vond ze geweldig.

John (31) werd misbruikt door zijn hulptrainer

Ik kom genoeg mensen tegen die ik sympathiek en aantrekkelijk vind, dat is het probleem niet. Ik kan ook best contact leggen en daten, en seks hebben. Toch in het begin. Ik krijg het lastig als het op een ‘echte’ relatie begint te lijken. Wanneer de eerste verliefdheid over is en er dingen verwacht worden. Als je dingen samen begint te doen als koppel, elkaar echt begint te kennen. Ik verlies dan, bijna van de éne dag op de andere, alle seksuele interesse in mijn partner. Het lijkt wel alsof er een schakelaar is overgehaald, zo extreem is het.

Carl (27) werd gestalkt door zijn buurmeisje

Dit verhaal speelt zich af in het jaar dat ik zeventien werd. Het was de laatste week van de zomervakantie, ik woonde in de stad met mijn moeder. Op een dag ga ik naar de winkel om boodschappen en onderweg kom ik een meisje van ongeveer mijn leeftijd tegen, dat ik nog nooit gezien heb. Haar zak met boodschappen scheurt en alles rolt op de grond. Ik stop en geef haar mijn eigen zak die ik bij me heb, en help haar om haar spullen in te laden. Ze is vriendelijk en dankbaar en we wisselen namen uit. Blijkbaar logeert ze soms bij haar grootmoeder, enkele straten verder. We spreken af dat we elkaar zullen bellen.

Ton (32) werd als kind misbruikt door zijn moeder

Ik ben opgevoed door mijn alleenstaande moeder. Ik was haar lieveling en voor mij leefde ze verder, heeft ze me vaak gezegd. Ze is gescheiden van mijn vader toen ik drie jaar was. Mijn vader heb ik daarna nauwelijks gezien want volgens haar was mijn vader totaal niet meer geïnteresseerd in mij. Achteraf blijken dit leugens te zijn, maar toen dacht ik dat het waar was. Ik stuurde vaak briefjes en tekeningen naar mijn vader, maar hij antwoordde nooit. Mijn moeder zei dat mijn vader een slechte man was die vrouwen en kinderen misbruikte. Ik mocht gelukkig zijn dat ik alleen een moeder had en geen vader.

bottom of page