top of page
Theo (32) werd als kleuter misbruikt door zijn puberzus

Theo komt bij mij (Maarten) op gesprek. Hij slaagt er niet in om langdurig een relatie met een vrouw aan te gaan. Seksueel gaat het niet. Hij raakt na een aantal keren vrijen alle gevoel in zijn penis kwijt.  Hij verslapt dan ook, of verliest zomaar zijn zaad. Hij voelt zichzelf een slappeling en een mislukte man. Hij vertelt dat hij zich schaamt, want hij heeft zijn zus seksueel misbruikt. Ik luister naar zijn verhaal.

Troost

Ik ben zes jaar en lig in bed, buiten regent en stormt het. Ik ben bang voor de donder en de bliksem. Ik roep mijn zusje die net de trap opkomt. Ze is dertien. Ik vraag haar of ze bij mij in bed wil komen liggen en me vasthouden. Ze houdt me vast en blijft ook na het onweer liggen. Ze troost me op een lieve manier en streelt me over mijn hele lichaam. Ook over mijn piemeltje en balletjes en dat voelt fijn. Ik streel haar ondertussen over haar haren. Ik voel me getroost en ben niet meer bang.

 

Slecht kind

Ik zal wel iets verkeerd gedaan hebben, maar ik weet niet wat. Ik heb haar in ieder geval verleid. Want vanaf dat moment komt ze vaak bij mij in bed liggen. Ik vind dat plezant. We raken elkaar aan. We spelen doktertje onder de lakens. Zij raakt mij helemaal aan en ik mag haar helemaal zien en onderzoeken. Dit is ook wat ik graag wil. 

Eerst voelt het goed, maar dan vraagt en doet ze dingen die vreemd zijn voor mij. Ze steekt haar tong in mijn mond. Dat vind ik vies en grappig tegelijk. Ze zegt dat alle grote mensen dat doen. Ze duwt mijn hoofd tussen haar benen en dan wil ze dat ik mijn mond over haar spleetje beweeg. Ik krijg geen lucht, ik vind het vies en ik stik bijna.

 

Zij vindt het wel fijn, ze wordt een heel ander zusje, die ik niet ken. Ze is niet meer zacht, ze streelt me wild. Ik word bang en stil en doe alles wat ze vraagt. Ik vraag haar of we nu geen “vuile manieren” aan het doen zijn. Ze lacht en zegt dat het juist heel fijn is, maar ik vind het vreemd.  Dat zachte strelen vind ik fijn, maar dat andere?  Dit is ons geheimpje, zegt ze dan en duikt onder de lakens en gaat mijn penis ook zachtjes in haar mond bewegen. Even voel ik wat en dan is mijn penis weg. Ik voel niets meer. Na een tijdje komt mijn zusje niet meer bij mij in bed liggen. Ik heb weer iets verkeerd gedaan, denk ik dan. Maar we praten er nooit meer over.

Wie is verkeerd?

Ik sta samen met hem uitvoerig stil bij zijn schuldgevoel. Voor hem is het zo duidelijk dat hij de schuldige is. Hij heeft haar gevraagd om bij hem in zijn bedje te komen liggen. Dat is waar. Maar heeft hij alles wat daarna gebeurde ook gevraagd? Ik vertel hem dat er ook andere mogelijkheden waren. Zijn zusje had hem ook gewoon kunnen troosten. Ze hadden ook doktertje kunnen spelen zoals een zesjarig kindje dat wil spelen. We staan erbij stil hoe een jongetje van zes jaar doktertje wil spelen en hoe een meisje van dertien jaar die in de puberteit is, dit zou doen. Daar heeft hij nog nooit bij stil gestaan.

Vervolgens staan we stil bij het leeftijdsverschil en wie daarin de grootste verantwoordelijkheid draagt. Langzaam ontdekt hij dat dit inderdaad heel verschillend is. Hij is vijf, zij is dertien. Hij vindt doktertje spelen en het verkennen van elkaars lichaam op zijn leeftijd fijn. Zij is veel ouder. Zij komt in haar puberteit, voelt seksueel verlangen en een heel andere seksuele opwinding. Eerst voelt dit voor hem helder. Zij heeft de meeste verantwoordelijkheid. Ja, maar zegt hij. Zij is een meisje en alleen jongens en mannen kunnen seksueel misbruiken. Zo heeft hij dit aangenomen.

 

Hij voelt opnieuw verwarring. Kan een zusje dan ook misbruiken, vraagt hij zich af. Ik vraag hem om de rollen eens om te keren. Hoe zou het zijn als hij dertien jaar zou zijn en zijn zusje zes jaar en hij dit allemaal met zijn zusje doet. Dan zou ik een verkrachter zijn zegt hij vol overtuiging. Maar het duurt heel lang voor hij ten volle beseft dat zijn zusje hem heeft misbruikt. Uiteindelijk begint hij te zien dat een jongetje van vijf wel nieuwsgierig is om aan te raken en aangeraakt te worden, zachtjes gestreeld wil worden over zijn hele lijf en ook over zijn geslacht en doktertje wil spelen. Maar dat hij helemaal niet wil tongzoenen, of het geslacht van zijn zusje wil likken. Een jongetje van vijf is niet bezig met volwassen opwinding, Hij wil al helemaal niet dat zijn zus zijn kleine penis in zijn mond neemt, zegt hij met stellige overtuiging.

 

Nu gaat hij verbanden zien. Nu verstaat hij diep in zijn lichaam waarom zijn penis telkens gevoelloos wordt en slap wordt als hij wil vrijen. Hij wordt dan weer dat jongetje van zes jaar dat zich overvraagd voelt. Er gaat een siddering door hem heen en hij begint te huilen. Hij heeft zichzelf zo schuldig gevoeld, zich geschaamd en vele verwijten gemaakt en nu ontdekt hij waar dit mee te maken heeft. Nu kunnen we in de therapie verder werken aan het herstel. Zijn hele bekken zit nog steeds vol spanning en angst. Hij ademt nauwelijks in zijn bekken en zijn penis is gevoelloos vanbinnen.

 

bottom of page