top of page
Iwan (42) was het speeltje van zijn oma

Ik was een nakomertje. Eigenlijk was ik er te veel aan. Mijn ouders hadden voor mij geen tijd en geen aandacht. Ze hadden een drukke eigen zaak. Mijn moeder heeft wel eens verteld dat ze tijdens het borstvoeden regelmatig moest stoppen, omdat er een klant in de winkel kwam. Daarna wilde ze verder voeden, maar dat wilde ik niet altijd.

Gelukkig woonde de moeder van mijn moeder bij ons in. Zij had wel alle tijd en aandacht. Ze zorgde voor mij en was altijd met mij bezig. Toen ik begon te kruipen, kroop ze me achter me aan. Ze pakte me heel vaak op haar schoot. Ze aaide me dan als een kat. Ze greep ook altijd in mijn broekje naar mijn kleine penis en ballen en speelde ermee. Soms kleedde ze me helemaal uit om me aan te raken en te strelen tussen mijn beentjes. Soms stopte ze ook een vinger in mijn anus.

Ze speelde graag met mij, ze was gek op kleine jongetjes, die maakten haar blij. Mijn ouders waren daar soms bij aanwezig en vonden dit niet erg. Ze waren blij dat oma zo goed voor mij zorgde. Ik kon het alleen maar ondergaan, ik had geen keuze.

Hoe ouder ik werd, hoe sterker ik werd en hoe meer ik van haar schoot wilde ontsnappen. Maar dan hield ze me stevig vast en vermaande mijn moeder me om te blijven zitten. Want oma was toch zo goed voor mij. Ze genoot ervan en het was toch allemaal onschuldig. Dan kwam ook het bekende zinnetje dat oma een zwaar leven had gehad. Ze was in de oorlog troostmeisje geweest in een Jappenkamp. Ik moest nu de troost zijn voor mijn oma. Ik heb dit jarenlang ondergaan om oma te troosten. Ze zorgde voor me en verwende me. Maar ik voelde me als een levende pop bij haar, een speeltje.

Ik groeide op en de situatie met oma ben ik jarenlang vergeten. Soms op een familiefeest werden er wel eens grapjes over gemaakt. Eens volwassen, nam ik de zaak over van mijn ouders. Ik werkte ook dag en nacht, net zoals zij vroeger. Ik trouwde, kreeg kinderen, maar mijn seksleven kwam nooit tot bloei. Ik kon makkelijk een erectie krijgen en klaarkomen, maar zonder veel gevoel. Ik sprake altijd over “ik en mijn penis” alsof die niet bij elkaar hoorden.

Op mijn veertigste kreeg ik erectieproblemen, en ik zocht hulp. Ik deed al jaren Chikung. Maar nu pas ontdekte ik tijdens het ademen in mijn bekken een onveilig gevoel daar. Mijn penis en teelballen voelden afgescheiden, alsof ze niet van mij waren. De herinneringen aan de tijd met mijn oma kwamen weer naar boven. Ik voelde me niet veilig en geborgen in mijn bekken en mijn geslacht. Mijn prille seksuele basis was door het misbruik van oma in de kiem gesmoord. Zolang ik erecties kon krijgen en alleen op opwinding gericht was, voelde ik er niks van. Maar nu dus wel.

Een beeld kwam bij me op: ik zit bij oma op schoot, ze houdt met stevig vast en ik wil weg maar ik kan geen kant uit.  In mijn hele bekken maar vooral in mijn penis begonnen steeds meer koude bevroren lagen (freeze reacties) open te komen. Ik ervaarde paniek en angst die ik nooit eerder had gevoeld.  Dat was goed, maar ook vreselijk lastig. Ik voel me beschadigd als seksueel wezen. Terwijl wat oma deed zo onschuldig leek voor iedereen.

bottom of page